maanantai 7. marraskuuta 2011

Median opettaminen luokanopettajan työssä

Luokanopettajina meidän tulee tiedostaa, että mediataitojen opettamisesta määrätään opetussuunnitelmassa. Viestintä ja mediataito muodostavat yhden seitsemästä opetuksen aihekokonaisuudesta. Käytännössä mediataitoja harjoitellaan yleensä äidinkielen ja kuvataiteen tunneilla.

Mediataitojen opettamisessa opettajalla on hyvät mahdollisuudet mielenkiintoisen opetuksen toteuttamiseen. Oppilaat yleensä innostuvat media-aiheista ilman suurempaa houkuttelua. Lisäksi he ovat monesti teknisesti taitavampia kuin opettajakin. Tällöin opettajan tehtävänä on ohjata toimintaa oikeaan suuntaan, ja pidettävä huoli siitä, että työskentelyllä on selkeä päämäärä. Oppilaat kyllä osaavat tehdä monimutkaisiakin asioita, kun heille annetaan hyvät ohjeet. Tilaa on jätettävä silti myös oppilaiden luovuudelle.

Media-aiheiden käsittely vaatii opettajalta hyvää osaamista ja harkintakykyä. Opettajana meidän on ymmärrettävä, kuinka lapset kokevat kaikkialle tunkeutuvan median. Tämä seikka kun pidetään mielessä, niin on mahdollista keskittyä lasten kasvun ja kehityksen kannalta oleellisiin asioihin. Opettajan omaan osaamiseen kuuluu myös, että hänen omat mediataitonsa ovat kunnossa. Kuinka opettaja voi opettaa oppilaille mediataitoja, jos hän itse on ns. median suurkuluttaja? Opettaja kuitenkin väistämättä ohjaa oppilaita opetuksensa kautta johonkin suuntaan. Oppilaille on silti annettava tilaa heidän omille tulkinnoilleen asioista.

Median opettamisessa on hyvät mahdollisuudet toteuttaa projektityyppistä toimintaa. Oppilaat saavat ottaa paljon vastuuta omasta toiminnastaan. Opettaja voi toimia enemmän kannustajana ja ohjaajana. Tällöin hänelle jää myös aikaa pohtia oppilaiden kanssa syvällisesti heitä askarruttavia kysymyksiä.

Median vaikutukset tunkeutuvat lasten elämään erityisesti heidän ollessaan koulun ulkopuolella. Tästä johtuen opettajina meidän on syytä keskustella median vaikutuksista myös vanhempien kanssa. Tämä on luultavasti varsin arka aihe, sillä vanhemmat saattavat kokea, että opettaja tunkeutuu heidän kasvatusreviirilleen kertoessaan median vaikutuksista ja mediataitojen tärkeydestä. Mitä tehdä opettajana, jos vanhemmat antavat lastensa katsoa heille haitallisia ohjelmia televisiosta?

Media-aiheiden käsittely kuvataiteessa antaa myös niille oppilaille mahdollisuuden loistaa, joille piirtäminen ja maalaaminen saattaa tuntua vastenmieliseltä. Kuvataide saattaa näin avautua aivan uudessa valossa. Oppilaat saavat uuden keinon ilmaista ajatuksiaan ja tunteitaan. Monesti voidaan myös edetä kokeilevalla otteella ja yllättyä positiivisesti lopputuloksesta. Kaikkea ei aina tarvitse suunnitella tarkasti etukäteen. Tavoitteeksi on toki otettava, että oppilas itse omilla tietoisilla valinnoillaan vaikuttaa lopputulokseen.

Voimme siis suhtautua mediaan positiivisella ja innostuneella asenteella. Meidän on aina syytä miettiä, mihin toiminnalla pyrimme. Oppiminen saa olla kivaa, mutta sen ei pidä olla toiminnan itsetarkoitus. Tällöin opettajan oma ammattitaito korostuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti