maanantai 7. marraskuuta 2011

Ikärajat mediakasvatuksessa

Ikärajat mediakasvatuksessa

·         Ikärajat ovat lakiin ja lastensuojeluun perustuvia rajoituksia, joiden huolehtiminen on aikuisen vastuulla.
·         Ikärajoja on tietokone- ja konsolipeleissä, elokuvissa, televisio-ohjelmissa sekä verkkosisällöissä.
·         Ikärajan tehtävänä on suojata lasta ja nuorta aineistolta, joka voi olla haitaksi hänen terveydelleen ja kehitykselleen.

Opettajan on pakko noudattaa ikärajoituksia.

Elokuvien ikärajat ovat 7, 11, 13, 15 ja 18. Nämä merkinnät tarkoittavat, että ikärajaa nuoremmalle elokuvaa ei saa näyttää eikä luovuttaa. (Elokuvateattereissa on käytäntö, jonka mukaan huoltajan seurassa ikärajaa kaksi vuotta nuorempi saa katsoa elokuvan. )

TV-kanavat ovat päättäneet yhdessä ikärajat TV:ssä esitettäville materiaaleille. K18-materiaalia ei esitetä ennen klo 23, K15-materiaalia ei esitetä ennen klo 21, K13-materiaalia ei esitetä ennen klo 19 eikä K11-materiaalia arkisin ennen klo 17.

Ikäkaudelle sopimaton ohjelma tai sivusto voi toimia haitallisesti tarjoamalla outoja ja omituisia käyttäytymismalleja, jotka varsinkin lapset ja nuoret voivat helposti omaksua. Outo, kielletty ja väärä voi muuttua normaaliksi, hyväksytyksi ja oikeaksi. Tällaisella asenteiden muokkauksella on heijastuksia koko yhteiskuntaamme.

Opettaja voi keskustella ikärajoista oppilaiden kanssa. Koska opettaja ei voi näyttää tunneilla kiellettyä materiaalia, ei aineistoa myöskään voida analysoida tunneilla opetusmielessä.

Jos käy ilmi, että oppilaat ovat nähneet kotioloissa heille ikärajoitusten puolesta kiellettyä tai muuten haitallista materiaalia, siitä voidaan mahdollisesti keskustella koulussa. Ohjelma voi olla lapselle haitallinen, vaikka lapsi ikänsä puolesta saisikin seurata sitä.

Kuvallinen ajattelu saattaa tuoda esiin mielikuvia joistakin lapsen näkemistä, häneltä ikänsä puolesta kielletyistä aineistoista. Tällöin lapsi saa tilaisuuden käsitellä kokemuksiaan kuvataiteen avulla.



Miten aihe koskettaa meitä tulevina luokanopettajina?

·         Ikärajat on syytä huomioida jos aikoo esittää oppilaille esim. elokuvan, mutta toisaalta aina ikärajakaan ei riitä takeeksi siitä, että sisältö on sopiva kaikille oppilaille.
·         Opettajan tulee aina itse katsoa ensin tunnilla esitettävä elokuva ja ohjelma.

Miten aihetta voisi käsitellä kuvataiteen opetuksessa tai sen avulla?

·         Oppilaita voisi pyytää piirtämään kohtauksen jostain elokuvasta tai tv-ohjelmasta, jonka he ovat nähneet, ja sitten keskustella siitä, millaisia ajatuksia elokuva herätti.
·         Oppilaat voisivat ensin keskustella pienryhmissä niistä nettisivuista, joilla he ovat käyneet, sitten yhdessä maalata tai piirtää jotain aiheeseen liittyvää.
·         Jokainen voisi tehdä kuviksen tunnilla oman ”huoneentaulun” johon on kirjattu perheen mediaa koskevat säännöt. Tehtävästä tiedotetaan etukäteen, jotta sellaisissa kodeissa, joissa sääntöjä ei vielä ole, ne ehditään laatia ja antaa lapselle mukaan kouluun.
·         Oppilaan tehtävä on kuvitella maailma ilman mediaa, kännyköitä ja tietokoneita, ja tuottaa kuvallista materiaalia mielikuvistaan.


Lähteet: www.mediakasvatus.fi, http://www.mll.fi/lapsetjamedia, www.settinetti.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti